Welkom bij de Gutenberg editor

Over bergen & drukpersen

Het doel van deze nieuwe editor is het eenvoudig en plezierig maken om rijke inhoud aan WordPress toe te voegen. Dit hele bericht bestaat uit stukjes inhoud – het lijkt wat op LEGO stenen – die u kunt bewegen en waarmee u kunt werken. Beweeg uw cursor rond en u ziet dat de verschillende blokken oplichten met contouren en pijlen. Druk op de pijlen om blokken snel te verplaatsen zonder bang te hoeven zijn dingen te verliezen tijdens kopieer- en plakwerk.

Wat u nu leest is een tekstblok, het eenvoudigste blok van allemaal. Het tekstblok heeft haar eigen besturing zodat u het overal in het bericht kunt zetten…

… zoals deze, die rechts is uitgelijnd.

Koppen zijn ook afzonderlijke blokken, wat helpt bij de opzet en organisatie van uw inhoud.

Een foto is duizend woorden waard

Het zorgvuldig omgaan met afbeeldingen en media is een belangrijk punt van de nieuwe editor. Hopelijk vind u aspecten als het toevoegen van bijschriften of het over de volle breedte laten zien van uw foto’s veel eenvoudiger en robuuster dan voorheen.

Prachtig landschap
Wanneer uw thema het ondersteunt, ziet u de “breed” knop op uw afbeelding toolbar. Probeer het maar.

Probeer het citaat te selecteren en te verwijderen of te bewerken, u hoeft niet bang te zijn dat u per ongeluk de afbeelding of andere tekst selecteert en de presentatie ruïneert.

Het Invoeger gereedschap

Stel u voor dat alles wat WordPress kan doen snel en op dezelfde plaats in de interface beschikbaar is. U hoeft geen HTML tags of classes uit te zoeken, of ingewikkelde shortcode regels te onthouden. Dat is het idee achter de invoeger: de knop (+) die rond de editor wordt weergegeven, waarmee u door alle beschikbare inhoudsblokken kunt bladeren en ze aan uw bericht kunt toevoegen. Plugins en thema’s kunnen hun eigen blokken registreren, waardoor allerlei mogelijkheden beschikbaar komen voor bewerken en publiceren.

Probeer het eens uit. U zal erachter komen dat WordPress al dingen in uw berichten kan zetten die u niet eens wist. Hierbij een korte lijst van wat u daar op dit moment kunt vinden:

  • Tekst & headings
  • Afbeeldingen & Videos
  • Galerijen
  • Insluitingen, zoals YouTube, tweets of andere WordPress berichten.
  • Lay-out blokken zoals knoppen, schermbrede afbeeldingen, afscheidingen, enz.
  • En lijsten zoals deze, uiteraard 🙂

Visueel bewerken

Een groot voordeel van blokken is, dat u ze op hun plaats kunt bewerken en de inhoud direct kunt manipuleren. In plaats van velden te hebben voor het bewerken van dingen zoals de bron van een citaat of de tekst van een knop, kunt u de inhoud direct wijzigen. Probeer het volgende citaat eens te bewerken:

De editor biedt een nieuwe bouwervaring voor pagina’s en berichten, die het maken van berichten met opmaak eenvoudig maakt, en gebruikt “blokken” om zonder problemen te maken waar tot nog toe shortcodes, aangepaste HTML, of “mystery meat” insluitingen voor nodig zijn.

Matt Mullenweg, 2017

De informatie die overeenkomt met de bron van het citaat is een apart tekstveld, zoals bijschriften onder afbeeldingen, zodat de structuur van het citaat is beschermd, zelfs wanneer u de bron selecteert, aanpast of verwijdert. U kunt het altijd weer eenvoudig terugzetten.

Blokken kunnen alles zijn wat u wilt. Zo kunt u bijvoorbeeld een subtiel citaat toevoegen in de opbouw van uw tekst, of misschien wilt u wel een groot opgemaakt citaat laten zien. Al deze mogelijkheden zijn beschikbaar in de invoeger.

U kunt het aantal kolommen in uw galerijen wijzigen door een slider in de blok inspecteur in de zijbalk te slepen.

Media rijk

Als u de nieuwe uitlijningen wide en full-wide combineert met galerijen, kunt u heel snel een zeer mediarijke lay-out maken:

Toegankelijkheid is belangrijk — vergeet het alt-attribuut van de afbeelding niet

Zeker, de afbeelding over de gehele breedte kan nogal groot worden. Maar soms is de afbeelding het waard.

Hierboven staat een galerij met maar twee afbeeldingen. Het is een eenvoudiger manier om visueel aantrekkelijke indelingen te maken, zonder met floats te hoeven werken. U kunt de galerij ook eenvoudig omzetten naar de individuele afbeeldingen met de blokomzetter.

Elk blok kan gebruik maken van deze uitlijningen. Het insluitingsblok heeft deze ook en is standaard al responsive:

U kunt elk blok maken dat u wilt, statisch of dynamisch, decoratief of gewoontjes. Dit is bijvoorbeeld een pull-quote blok:

Code is Poetry

De WordPress community

Wilt u meer weten over het bouwen van extra blokken, of bent u geïnteresseerd om te helpen met het project, ga dan naar de GitHub repository.


Bedankt voor het testen van Gutenberg!

👋


Geplaatst

in

door

Tags: